Diwali Special! 🙂
A great make ahead-sweet option with excellent shelf life. Here is a fail-proof method for making these scrumptious laddus. Easiest sweet which you can make for Diwali or for any special occasion, Its sure to be a crowd pleaser!
Ingredients
Rava – 1 1/2 cup
Shredded coconut- 1/4 cup
Ghee- 2 tbps
Broken cashews & Kismis – few
Milk- 2 tbsp
Sugar 1 cup/according to ur taste
Cardamom – pinch
Method
Heat 2 tsp ghee in a frying pan, add the broken cashews, Kismis and toast until golden brown and keep aside.
Use the same frying pan with remaining ghee to roast the coconut, then rava. Roast the the rava over low flame until nice aroma comes, make sure to roast it evenly. Use a spatula and keep stirring every now and then to avoid burning. This should take about 6-7 minutes over low flame. stitch off the flame. Mix the toasted cashew, kismis and mixwell . Now add 2 tbsp milk slowly until the texture turns sightly chunky. Now start making small balls immediately.
Roll them tight to make firm ladoos. Now its ready for you to taste!
Recipes in Malayalam
റവ ലഡ്ഡു
റവ – 1 ½ കപ്പ്
തേങ്ങ – ¼ കപ്പ്
നെയ്യ്- 2 ടേബിള്സ്പൂണ്
നുറുക്കിയ അണ്ടിപരിപ്പ്, ഉണക്കമുന്തിരി- കുറച്ചു
പാല് – 2 ടേബിള്സ്പൂണ്
പഞ്ചസാര – 1 കപ്പ്/ ആവശ്യത്തിന്
ഏലയ്ക്ക പൊടിച്ചത് – ¼ ടീസ്പൂണ്
ഉണ്ടാക്കുന്ന വിധം :
പാനില് കുറച്ചു നെയ്യ് ചൂടാക്കി നുറുക്കിയ അണ്ടിപ്പരിപ്പും, കിസ്മിസും വറുത്തു കോരുക.
അതേ പാനില് ബാക്കിയുള്ള നെയ്യ് കൂടി ഒഴിച്ച് ആദ്യം തേങ്ങ വറുക്കണം, കളര് മാറരുത് ( തീ കൂടരുത്). ഇനി അതിനെക്കു റവ ഇട്ടു വറുക്കുക, കളര് മാറാതെ നോക്കണം, പഞ്ചസാരയും, ഏലയ്ക്ക പൊടിച്ചതും ചേര്ത്ത് തീ ഓഫ് ചെയ്യുക.
ഇനി ഇതിലേക്ക് മാറ്റി വെച്ച വറുത്ത അണ്ടിപ്പരിപ്പും, കിസ്മിസും ചേര്ത്ത് നന്നായി മിക്സ് ചെയ്യുക. ചൂടാറിയ ശേഷം കുറേശെ പാല് ഒഴിച്ച് നാരങ്ങാ ഷേപ്പില് ഓരോ ഉരുളകളും മുറുക്കി ഉരുട്ടിഎടുക്കണം. അങ്ങിനെ റവ ലഡ്ഡു റെഡി. 🙂